Samantha Pappas Ties it All Together

Samantha Pappas adds a lightly coastal color scheme to a house designed by Kevin Browne
Words By Anna Mangum
Photos By Courtney Elizabeth

Architect:

Kevin Browne Architecture

Builder:

Codere Construction

Interior Designer:

Samantha Pappas

Cabinetry:

Jeff Cleveland, Coastal Design Group

When a family bought an old house—built in the ’50s and never updated—they hired architect Kevin Browne, Jack Riley, and designer Samantha Pappas to transform the space. The property is situated right on the coast in Cape Elizabeth, and both Kevin and Samantha wanted to maximize the view.  The rooms weren’t strategically placed to accomplish this, so the former primary bedroom became a living room with its cathedral space and large windows. The sloping white ceiling, seating, and walls add a clean, coastal feel. Pairing colors and textures, like the marbled, blue rug from Bradford’s under the seagrass coffee table, give contrast to the white room. “We spent so much time looking at soapstone for the fireplace in the living room,” Samantha says, “but we chose this one because it ties in the green tones from the tile at the bar.” 

Bedrosians tile at the wet bar calls to the green hues of the soapstone in the living room’s fireplace.
Teal chairs from Industry West add a nice dose of color against the Ethnicraft dining table and Secto Design pendant lights.

Indeed, there is a sense of balance throughout the colors in the home. Gone is the trend of all white walls and über-minimalist spaces; Samantha borrows elements from those days but prevents the space from being sterile. In the kitchen, the natural fiber hood is paired with bright coral chairs. She credits her inspiration to the outdoors. “People go for hikes to feel calm and unwind,” she says. “Your house should make you feel the same way.” 

Jeff Cleveland of Coastal Design Group built these custom cabinets that keep dishes tucked away.
Rebecca Atwood wallpaper in the bathroom brings a fun, coastal feel.
A Bradfords rug and soapstone fireplace bring color to this neutral living room.

Part of feeling calm is dialing in organization. With plenty of shelves, cabinetry, and sneaky storage, Channel View evokes a sense of minimalism without compromise. It’s no secret—it’s just efficient. Everything has a place. The homeowners even preemptively planned out what each cabinet drawer in the kitchen would hold. Down to the inset traditional Shaker-style cabinet, everything feels blended. Digging one layer deeper, it’s also calmer on the environment as well—Kevin Browne retrofitted the space to be more sustainable by making it highly insulated. 

Discover More

Current Issue