Contemporary Camp in Greenwood

A house near Round Pond for a couple that love to entertain
Words By Debra Spark
Photos By Jeff Roberts

Architect & Interior Designer:

Winkelman Architecture

Cabinet and Furniture Maker:

Wentworth Woodworking

Stone Suppliers:

J.C. Stone

A view of the house showing stacked great rooms on the right and private quarters on the left.

 

Initially, Vaughn and Christine Clark weren’t even sure they planned to sleep in the house they were hoping to build on Round Pond in Greenwood. They already had a ski house in town, across from one of Mount Abram’s chairlifts. Why another so near? Vaughn, who is president of The Thomas Agency and part owner of Mount Abram Ski Area, admits that there was no “real logic” to the land purchase. The couple simply could not pass up the opportunity for a unique spot on the water and “in the community we treasure,” says Vaughn. The new house would be a place to entertain.

In early 2015, Eric Sokol of Winkelman Architecture and Jesper Kruse of Maine Passive House finished a small addition to the Clarks’ ski house. The Clarks were so delighted with the results, they turned to the pair for the new endeavor.

Round pond in autumn.

Round pond in autumn.

Beyond sheer beauty, part of what made the new location special was that one could boat to three ponds from its shore. But the forested one-acre parcel had some downsides. It was a sloping piece of land with setback restrictions from the water, the road, and neighbors. The actual buildable area was relatively small.

Sometimes constraints flip into virtues. By puzzling out how to give the Clarks what they wanted in the available footprint, Eric created, and Jesper built, a light-filled, contemporary camp, warmed by the abundant use of wood, and with open spaces and views, inside and out.

For the design, Eric essentially stacked one great room on top of another. The ground floor has a den and bar.  A living room/dining room/kitchen with adjacent screened porch sits above. These public rooms are tucked under an impressive mono-pitched copper roof, which comprises the large slanting volume you see when you approach the house. A smaller slanting roof tops the private spaces—the master bedroom upstairs, guest room and office below. Box forms for the flat-roofed connector and entryway complicate the overall profile, as does the mixed use of cedar shakes for the sloping forms and cedar planks for the box forms. Copper was also employed for the gutters, exterior window trim, and foundation flashing.

One enters the house in its vertical center, almost as if stepping into a split-level, but a split-level whose walls and stair risers have been selectively removed to open views. As a result, one simultaneously sees through the house to the water and into the house for the drama of both great rooms.